Description
Koncentrat z ananasa, zawiera cząstki owoców.
Podane w procentach dozowanie odnosi się do opartej na samym koncentracie receptury, w której nie używa się owoców, ale dodaje jeden z preparatów błonnikowych – MECFRUTTA lub MECFIBRA.
Podane w procentach dozowanie odnosi się do opartej na samym koncentracie receptury, w której nie używa się owoców, ale dodaje jeden z preparatów błonnikowych – MECFRUTTA lub MECFIBRA.
W recepturach z owocami dozowanie koncentratu jest niższe – im więcej owoców, tym mniej koncentratu. Świeże ananasy są trudnym surowcem do lodów z uwagi czynności przygotowania, oraz występowanie enzymu, który przeciwdziała żelowaniu. Zaleca się sparzenie przygotowanych cząstek owoców przed zmiksowaniem – to wystarcza aby enzym uległ rozłożeniu. Ananas powinien być słodki i dojrzały.
Bogaty zbiór receptur jest dostępny w Kalkulatorze Receptur.
Sposób użycia: 300g cukru i 50g GELMIXU zmieszać na sucho, dodać 100 g pasty ananasowej i 1 litr wody, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić na 20 minut. Zaleca się wzbogacanie masy lodów preparatami błonnikowymi MECFRUTTA lub MECFIBRA, oraz dodatek preparatu SOFTIN MEC3 aby lody były bardziej kremowe i lepiej napowietrzone.
Informacja o wartości odżywczej w 100 g:
Wartość energetyczna | 1 146,5 kJ / 273,9 kcal |
---|---|
tłuszcz | 0,00 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,00 g |
węglowodany – w tym cukry |
63,30 g 57,40 g |
białko | 0,40 g |
sól | 0,01 g |
Certyfikaty:
Halal
Vegan OK
Deklaracje:
Bez glutenu
Bez gmo
Bez laktozy
Bez mleka
Bez emulgatorów
Wegańskie
MEC3 Koncentrat Ananas, 3kg