Description
Charakterystyka:
Przyprawą są wysuszone liście tropikalnego, wiecznie zielonego krzewu o nazwie wawrzyn szlachetny, uprawianego najczęściej w krajach klimatu śródziemnomorskiego. Przyprawowe właściwości Liści laurowych związane są z zawartością olejku eterycznego, garbników i goryczy, które nadają im przyjemny, korzenny zapach i gorzkawy, specyficzny smak.
Opakowanie:
Liść laurowy zapakowany jest w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Zastosowanie:
Poprawiają smak wielu zup (ziemniaczana, grochowa, fasolowa, kapuśniak, żur, flaki) oraz potraw mięsnych, zwłaszcza z dziczyzny i wołowiny. Wzbogacają smakowo sosy, gulasze, drób, galarety, gotowane ryby oraz potrawy z raków i krabów. Liście laurowe są niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych (ogórki, buraki, kapusta), mięsnych, rybnych i grzybów. Przyprawa ta łagodzi słone potrawy oraz posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Liście laurowe stosuje się zazwyczaj w całości, ale mogą być także używane w postaci sproszkowanej.
Działanie:
- Pomocne przy zaburzeniach ukrwienia, kaszlu, schorzeniach skóry, przy chorobach reumatycznych – do zastosowania zewnętrznego (nacieranie nalewką).
- Liście odstraszają szkodniki kuchenne (wołki zbożowe, karaluchy). Wystarczy włożyć 3-4 listki pomiędzy artykuły spożywcze.
- Liście laurowe posiadają właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie.