Description
Crema pasticcera della nonna (inaczej krem babci) – to klasyczny przepis wywodzący się z tradycyjnej włoskiej kuchni (praktykowanej od pokoleń). Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu krem budyniowy na bazie mleka, żółtek i cukru z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii. Aromatyczny krem budyniowy stosowany jest również jako dodatek do różnego rodzaju ciast i wypieków.
Kremowa pasta o smaku kremu budyniowego z nutą cytryny i wanilii – pozwala na odwzorowanie klasycznego smaku (jak u babci) w nowoczesnym wydaniu. Przeznaczona jest do produkcji lodów rzemieślniczych o kremowej konsystencji i bardzo przyjemnym smaku. Doskonale sprawdzi się również podczas przygotowywania różnego rodzaju kremów cukierniczych, deserów mrożonym oraz musów. Zalecane dozowanie podczas produkcji lodów oraz do wyrobu kremów to 150-200 g pasty na 1 kg mieszanki bazowej z dodatkiem 100 g mleka lub śmietanki.
Ważne informacje: jest to półprodukt w postaci pasty przeznaczony do użytku profesjonalnego – do produkcji lodów rzemieślniczych metodą tradycyjną oraz do stosowania w wyrobach cukierniczych. Do mieszania i nakładania produktu należy używać wyłącznie suchych i czystych przyborów. Po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie, usuwając z opakowania ewentualne zabrudzenia (pozostałości produktu).
Składniki: częściowo odtłuszczone mleko w proszku, cukier, syrop glukozowy, żółtko jaja w proszku, barwniki: karoteny (E160a), aromat; produkt bezglutenowy.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu.